Llocs d’interès

 

Església de Sant Vicenç

Esmentada l’any 1046, l’església actual és barroca, del segle XVIII, però amb importants vestigis d’una construcció romànica del segle XII. Aquests són especialment visibles a l’absis i a la façana de ponent, on destaquen un ull de bou i una finestra decorada.

Finestral romànic de l’església parroquial.L’església té una sola nau, absis semicircular i diverses capelles laterals. La portalada està coronada per una fornícula, dos pinacles i un rosetó. A l’esquerra hi ha el campanar, de torre quadrada i coberta piramidal.

Església de Sant Martí de Fellines

Església parroquial esmentada l’any 1058. És un edifici romànic construït al segle XII, d’una nau amb volta apuntada i absis semicircular. La porta és rectangular amb llinda i timpà i dues arquivoltes.

Durant unes reformes del segle XVIII s’afegiren diverses capelles laterals, la sagristia i el campanar, de torre de planta quadrada. A l’exterior de la façana principal hi ha un sarcòfag amb motius heràldics i una inscripció gòtica.

Esglesiola de Sant Martí de la Mora

Esglesiola romànica d’una sola nau i absis semicircular construïda en el segle XII i que conserva gairebé del tot el seu aspecte original. La porta rectangular té un arc de descàrrega de mig punt remarcat per un guardapols, i està situada a la façana de ponent on hi ha també un ull de bou i un campanar d’espadanya que constitueixen els únics elements tardans de l’edifici.

La cornisa interior de l’absis està decorada amb petits relleus esculpits. A prop hi ha el mas de la Mora, una gran masia documentada ja el segle XI, que al segle XIV era propietat de l’Almoina del Pa de la Seu de Girona.

Masos de Viladasens i Fellines

Arreu del municipi trobem diverses masies que destaquen per la seva antiguitat així com pels seus elements arquitectònics. En el mateix poble de Viladasens hi ha ca l’Adroer (llinatge documentat ja al segle XII) i can Moret (edifici renaixentista del segle XVI). També cal destacar can Roca (del segle XVII), cal Ferrer (amb finestres d’estil renaixentista), el mas Bellver (fortificat amb dues torres), el mas Nicolau (que ha donat nom al veïnat), can Faixat (documentada al segle XIII), el mas dels Frares (on hi havia hagut una petita comunitat religiosa), can Sans (del segle XVI) i el Puig (també del segle XVI i amb una gran porta dovellada).